GK Questions and Answers (6th October 2020)

 


 

Quizzes assist to embed data in our brains and gives a agency basis for the subsequent stage of studying. Here we're offering some questions and solutions with the reason that may assist in the preparation of a number of aggressive examinations like UPSC, SSC, and so on

 

1. Who found New Caledonia and when?

A. James Cook, 1774
B. James Watson, 1779
C. Benjamin Cabrera, 1776
D. John Dalton, 1770
Ans. A

Explanation: Recently, the French territory of New Caledonia voted towards independence from France in a referendum. And the referendum was part of a decolonisation plan agreed in 1998, often known as Noumea Accord. In 1774, New Caledonia was found by the British navigator James Cook. 

2. Which of the next scientists had been awarded the Nobel Prize for Medicine 2020?

 

1. Harvey J Alter
2. Charles M Rice
3. Michael Houghton 
4. William G. Kaelin Jr
Choose the right possibility
A. 1, 2 and three
B. 1, 2 and 4
C. 2, 3 and 4
D. 1, 3 and 4
Ans. A

Explanation: Americans Harvey J Alter and Charles M Rice, and British scientist Michael Houghton had been awarded the Nobel Prize for Medicine or Physiology, 2020 for the invention of the Hepatitis C Virus.

3. Consider the next statements:

 

1.The time period Lokpal and Lokayukta had been coined by Dr. L. M. Singhvi. 
2. Lokpal and Lokayukta are statutory our bodies with none constitutional standing.
3. They carry out the perform of an "ombudsman” and inquire into allegations of corruption against certain public functionaries and for related matters.

 

Which of the following statement(s) is/are correct about Lokpal and Lokayukta?
A. 1 and 2
B. 1 and 3
C. 2 and 3
D. 1, 2 and 3
Ans. D

Explanation: The term Lokpal and Lokayukta were coined by Dr. L. M. Singhvi. They are statutory bodies without any constitutional status. They perform the function of an "ombudsman” and inquire into allegations of corruption towards sure public functionaries and for associated issues.

4. Consider the next statements concerning PM SVANidhi Scheme.

1. PM SVANidhi Scheme was introduced as part of the Economic Stimulus-II below the Atmanirbhar Bharat Abhiyan.
2. It has been carried out since 1st June 2020, for offering inexpensive working capital mortgage to road distributors to renew their livelihoods which have been adversely affected resulting from Covid-19 lockdowns

Which of the next assertion(s) given above is/are right?
A. Only 1
B. Only 2
C. Both 1 and a pair of
D. Neither 1 nor 2
Ans. C

Explanation: Recently, the Ministry of Housing and Urban Affairs (MoHUA) has entered right into a Memorandum of Understanding (MoU) with Swiggy to onboard road meals distributors on its e-commerce platform. This transfer is part of the Prime Minister Street Vendor’s Atmanibhar Nidhi (PM SVANidhi) Scheme. PM SVANidhi Scheme was introduced as part of the Economic Stimulus-II below the Atmanirbhar Bharat Abhiyan for offering inexpensive working capital mortgage to road distributors to renew their livelihoods which have been adversely affected resulting from Covid-19 lockdowns. It has been carried out since 1st June 2020.

5. Consider the next statements concerning Xoo an infection?

1. It is attributable to a bacterium referred to as Xoo (Xanthomonas oryzaepv. oryzae).
2. Xoo is a gram-negative micro organism.
3. It causes a severe bacterial leaf blight illness in rice.
4.  It is also referred to as Bacterial blight.

Which of the next assertion(s) given above is/are right?
A. 1, 2 and three
B. 2, 3 and 4
C. 1, 3 and 4
D. 1, 2, 3 and 4
Ans. D

Explanation: Xoo an infection is attributable to a bacterium referred to as Xoo (Xanthomonas oryzaepv. oryzae). It causes a severe bacterial leaf blight illness in rice. It is also referred to as Bacterial blight and Xoo is a gram-negative micro organism.

6. Which of the next are Kharif crops?

1. Rice
2. Bajra
3. Wheat
4. Maize

Select the right reply utilizing the code given under:
A. 1 and 4
B. 1, 2 and three
C. 1, 2 and 4
D. 1, 2, 3 and 4
Ans. C

Explanation: The Kharif cropping season begins with the onset of the Indian subcontinent’s monsoon. Unlike Rabi crops, Kharif crops require good rainfall. Some examples of Kharif crops are Rice, Maize, Bajra, Jowar, and so on.

7. Which of the next are accurately matched?

1. Buddha: The highest non secular potential in everybody
2. Dhamma: The teachings of Buddha
3. Sangha: Order of monks who observe Buddhism

Choose the right possibility
A. 1 and a pair of
B. 1 and three
C. 2 and three
D. 1, 2 and three
Ans. D

Explanation: Buddha: The highest non secular potential in everybody
                       Dhamma: The teachings of Buddha
                       Sangha: Order of monks who observe Buddhism

8. Consider the next statements concerning Atal Tunnel.

1. The tunnel reduces the street distance by 50 Kms between Manali and Leh and the time by about 5 to six hours.
2. Atal Tunnel is step one in the direction of offering all yr connectivity to Ladakh.
3. The Atal Tunnel can even present a strategic profit to the nation's armed forces.

Which of the next assertion(s) given above is/are right?
A. 1 and a pair of
B. 2 and three
C. 1 and three
D. 1, 2 and three
Ans: B

Explanation: The Atal tunnel reduces the street distance by 46 Kms between Manali and Leh and the time by about 4 to five hours. It is step one in the direction of offering all yr connectivity to Ladakh. It can even present a strategic profit to the nation's armed forces.

9. Which of the next usually are not the Fundamental Right?

1. Right to Equality
2. Right to Freedom of Religion
3. Right to Work
4. Right to Vote

Select the right reply utilizing the code given under:
A. 1 and three
B. 3 and 4
C. 1 and a pair of
D. 2, 3 and 4
Ans. B

Explanation: Right to Equality and Right to Freedom of Religion are Fundamental Rights.

10. What is the theme of World Habitat Day 2020?

A. Shelter is My Right
B. Housing For All — A Better Urban Future
C. Frontier applied sciences as an revolutionary device to rework waste to wealth.
D. Municipal Solid Waste Management 
Ans. B

Explanation: World Habitat Day is noticed on the primary Monday of October yearly to replicate on the state of our cities and cities, and on the essential proper of all to sufficient shelter. This yr it falls on 5 October. The theme of 2020 is "Housing For All — A Better Urban Future".

 

0/Post a Comment/Comments

ভালো লাগলে অবশ্যই মতামত জানান

Stay Conneted

Follow Us